PoèetnaPovijest OvèarePovijest gradnjeStripPosjeteKontakt

Ovčara... Spomen dom, otvoren 20. studenoga 2006.g. u hangaru gdje su prije 15 godina, oni koji su ovdje ubijeni, proveli svoje posljednje sate života i ostavili svoje nedosanjane snove.

Dok nas sa zida promatraju iskrene, začuđene, nedužne oči, ne može se ne pomisliti kako su se osjećali toga hladnog dana kasne jeseni 1991.g. i jesu li znali da se sa tog puta neæe vratiti. Kome su uputili zadnju misao, čije im je ime zamrlo na usnama? To će zauvijek ostati nepoznanica i tema za nagađanje.

 Hvala im za hrabrost, za njihove živote, hvala im za Vukovar i Hrvatsku.

RADNO VRIJEME

pon-ned

od 10:00 - 17:00 sati

ulaz za sve posjetitelje: 5,00 kn

 

 

OBJAVA: 08.05.2011

Država nema za Spomen-dom Ovčara;
ulaz se naplaćuje

Nakon gotovo pet godina rada razgledanje unutrašnjosti Spomen-doma Ovčare više nije besplatno.

Odluku je donijela Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, te će odrasli ulaznicu plaćati 10 kuna, a djeca pet.

Bez ove odluke bili bismo prinuđeni Spomen-dom zatvoriti zbog nedostatka novca. Država godišnje izdvaja 70.000 kn, što je tek četvrtina sredstava potrebnih za rad Spomen-doma – rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

OBJAVA 12. 05. 2011

Ulaz u Spomen- dom Ovèara ipak postaje besplatan, plaæa Tomislav Iviæ

Kada veæ nisu urodili plodom brojni zahtjevi i molbe, rezultat su donijeli medijski istupi èelnika logoraša, koji su upozorili javnost da su prisiljeni naplaæivati ulaznice za razgledavanje Spomen-doma Ovèara jer im država ne osigurava dovoljno novca za održavanje i podmirenje raèuna. Potom je u srijedu održan hitan sastanak èelnika logoraša s ministrom Tomislavom Iviæem i državnim tajnikom Zoranom Komarom, koji su obeæali više novca za Spomen-dom.

– Rezultat svega toga je da smo od èetvrtka prestali naplaæivati ulaznice. Država je za funkcioniranje Spomen-doma dosad godišnje izdvajala samo 70.000 kuna, a nama je za normalan rad i plaæanje svih troškova potrebno oko 250.000 kuna. Razliku u novcu osiguravali smo prodajom suvenira – rekao je Zdravko Komšiæ, voditelj Spomen-doma Ovèara.

Prema dogovoru, država æe ove godine, zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom, osigurati 200.000 kuna, a ostatak novca namaknut æe se od prodaje suvenira. Dogovoreno je i da æe financiranje odsad svake godine biti znaèajnije zastupljeno u državnom proraèunu. Spomenuta je i moguænost da održavanje financira Ministarstvo kulture, kao što to èini i za Spomen-podruèje Jasenovac.

– Ovo je velika pobjeda logoraša. Nadamo se da smo zauvijek riješili financiranje. Ministar je znao koliko se godišnje izdvaja, ali nije znao koliko mi još osiguravamo dodatnih sredstava. Da nije došlo do dogovora, možda bismo morali i zatvoriti Spomen-dom ili održavanje svesti na najmanju moguæu mjeru – istaknuo je Komšiæ.

Komšiæ istièe da mnogo novca odlazi na plaæanje raèuna i održavanje opreme, a najviše na tiskanje brošura o Ovèari koje se dijele posjetiteljima. Tiskanje brošurice logoraši plaæaju 1,30 kuna po komadu, a tijekom godine podijele ih i 100.000, koliko zabilježe posjeta. Od studenog 2006. pa do danas Spomen-dom Ovèaru posjetilo je oko 400.000 ljudi. Za sastanka u Ministarstvu bilo je govora i o Spomen-muzeju u vukovarskoj bolnici, gdje se ulaz naplaæuje otkako je muzej otvoren. Navodno se razmišlja o moguænosti da se dio novca osigura i za ovaj muzej kako bi i u njega ulaz bio besplatan za sve posjetitelje.

400 tisuæa ljudi posjetilo je Spomen-dom Ovèaru otkako je otvoren 2006.

250 tisuæa kuna stoji na godinu održavanje Spomen-doma, a država je dosad davala 70.000

STRANICE U REDIZAJNU
 HVALA NA RAZUMJEVANJU

RADNO VRIJEME

pon-ned

od 10:00 - 17:00 sati


ulaz za sve posjetitelje: 5,00 kn

 

Sva prava zadržana © hdlskl.hr
SPOMEN DOM OVÈARA 20. studenoga 2006.

webmaster